Säkerhet, Policies & Stadgar
Här hittar du information om Ridklubbens och Ridcentrets säkerhetsarbete, våra policies samt Ridklubbens Stadgar. Det är mycket viktigt att du har koll på dessa delar när du rider hos oss.
Nedan kan du klicka dig vidare för att läsa mer om Skalmsta Ridcenters och Skalmsta Ridklubbs policies. Samt stadgarna för Skalmsta Ridklubb.
Säkerhet på Skalmsta
Säkerhet är alltid högsta prioritet på Skalmsta. Hästar är stora och kraftfulla djur och all hantering kräver varsamhet. Det är viktigt att tänka på de risker som kommer med alla olika former av hästhantering. Detta gäller oavsett om du är elev på ridskolan och rider på Skalmstas hästar, är förälder eller bara är på tillfälligt besök hos oss på Skalmsta.
Allmänna regler:
Parkering av bilar sker på anvisad plats, längs med hagarna vid infarten till gården. Uppställning av hästtransporter sker på anvisad i samband med tävlingar och externa träningar. Tänk på att inte blockera den väg som går igenom området eller stallingångar. Cyklar och mopeder parkeras utanför entrén på anvisad plats.
Hundar ska vara kopplade på anläggningen. Hundar får aldrig vistas i stallet, i ridhuset eller på läktaren. De får inte heller vara inomhus, så som i cafeterian, i omklädningsrummet eller i klubbstugan. Obs! Hundar får aldrig lämnas uppbundna utan tillsyn, någonstans. Vid promenad av hund runt ängar, skog och grusvägar ska hunden alltid vara kopplad. Hundbajs plockas alltid upp av hundägare och tas med hem då vi har begränsad sophämtning på gården.
Barnvagnar får ej vara i ridhuset eller i stallet.
Rökning är inte tillåten på anläggningen, som är rökfri.
Varje medlem och besökare är själv ansvarig för att han/hon uppträder på ett säkert sätt i samband med ridning och hästhantering eller vistelse på anläggningen. Den som har egen häst ansvarar dessutom själv för utrustningen.
Föreningen ansvarar för den del av säkerheten som är kopplad direkt till medlemmar, föreningsaktiviteter samt för tävlingsverksamheten.
Säkerhetsregler
För mer utförliga säkerhetsregler för ryttare och hästägare hänvisas till Ridsportförbundets dokument "Säker med häst".
Utrustning ridskolan
Ridhjälm - Godkänd ridhjälm är obligatorisk vid all ridning oavsett ålder på Skalmsta ridcenter. Hjälmtvång för alla som är upp till och med 14 år och hanterar hästarna på Skalmsta ridcenter. Det innebär att vi vill att du ska ha hjälm på dig när du borstar och gör i ordning din häst i samband med ridning, både före och efter ridpasset. Du ska ha hjälm när du leder hästar till och från hagen, när du ska gå in till en häst i boxen/spiltan eller när du är ledare på en ridlektion. Det innebär att alla som är upp till och med 14 år ska du bära hjälm så fort de är närheten av en häst. Personer över 14 år gör en egen bedömning men vi rekommenderar självklart att även alla bär hjälm.
Skor - Stövlar med klack eller låga skor och shortchaps bör användas av alla och ska användas vid ridlektioner. Låga skor där kanten upptill inte täcks av shortchaps eller annan damask ökar risken att fastna med foten i stigbygeln vid fall.
Handskar - Rekommenderas vid ridning och annan hästhantering. Linda aldrig tygel, longerlina eller grimskaft rund handen då detta kan leda till svåra hand- eller fingerskador om hästen försöker slita sig.
Skyddsväst - Vi ser även gärna att du har säkerhetsväst på dig. Ta för vana att ta på dig din ridutrustning så som hjälm och säkerhetsväst så fort du kommer till stallet. Säkerhetsvästtvång gäller på alla ridlektioner för personer upp till och med 14 år och säkerhetsvästtvång gäller vid hoppning för alla upp till och med 18 år. Västen skall vara CE – märkt och ha beteckningen EN 13158 för att vara godkänd vid tävling.
Det är förbjudet att rida i termobyxor eller overall om det plagget inte är designat specifikt för ridning. Tänk även på att stora prasslande jackor kan skrämma hästarna vid ridning och göra ryttaren mer orörlig. Vi rekommenderar kläder som sitter nära kroppen och som är lätta att ta av vid behov.
Behöver du ta av dig klädesplagg eller jacka under ridlektioner påkallar du uppmärksamheten från din ridlärare som hjälper dig. Avklädning till häst utan att någon håller i hästen är förbjudet då det är en stor säkerhetsrisk.
Stallet och hästhantering
Hästar får inte lämnas lösa i stallet.
Sadelhängare ska vara nedfällda när de inte används.
Stallgången får inte blockeras av kärror, grepar och andra föremål.
Alla hästar leds alltid med träns, alternativt grimma och grimskaft. Ingen häst får ledas utan grimskaft, inte ens för att ställas upp i gången för att göras i ordning inför ridlektion.
Hästar som besöker anläggningen, för att delta i tävlingar eller andra aktiviteter, ska ledas med försiktighet på anläggningen.
Dessa hästar får ej komma i kontakt med lektionshästarna.
När man leder häst utomhus skall grimma med kedja eller träns användas (gäller ej från och till hage).
Hästar får aldrig lämnas uppbundna i boxen med boxdörren öppen. När du är i boxen och gör i ordning hästen stänger du till dörren så att hästen inte kan fastna i dörren med huvudet om den försöker ta sig ut ur boxen.
Häng alltid upp grimman utanför boxen när du har tränsat din häst. Grimman får aldrig hänga kvar i uppbindningen när du lämnar stallet. Det innebär en säkerhetsrisk då hästen riskerar att fastna i den nästa gång den går in i boxen.
Var aldrig mer än två inne hos en häst samtidigt. Stallet är hästarnas hem och där ska det vara lugn och ro.
Regler i ridhuset:
-
Knacka och invänta svar innan du öppnar och går in.
-
Jackor ska hängas vid upphängningarna i eller utanför ridhuset.
-
Godkänd hjälm med fastspänt hakband ska alltid bäras vid ridning.
-
Skritt samt halter ska ske innanför fyrkantspåret.
-
Ryttare på fyrkantspåret har företräde framför volter.
-
Vid ridning i båda varven, håll till höger.
-
Longering/tömkörning får ej påbörjas när andra är i ridhuset om man ej har kommit överens om detta.
-
Vid longering ska träns eller kapson användas.
-
Vid hoppning ska övriga ryttare uppmärksammas på vilket hinder man tänker hoppa.
-
Inga hundar/barnvagnar/små barn i ridhuset.
-
Alla mockar alltid efter sin häst.
Skulle olyckan ändå vara framme har vi första hjälpen på plats, försäkring via Folksam som ingår för samtliga av ridklubbens medlemmar och vid samtliga evenemang finns vårdkunniga personer på plats. Här kan du läsa mer om olycksfallsförsäkringen.